Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Tijs en de ramadan trapt af op Suikerfeest

Driedelige reeks start op maandag 26 juni om 21:25 uur op NPO 2

14 juni 2017 in het dossier Pers

In de driedelige reeks 'Tijs en de ramadan' klopt Tijs van den Brink aan bij de Marokkaanse familie Rouidi. Samen met hen gaat hij de ramadan beleven. Ter voorbereiding aan zijn bezoek interviewt hij de tot de islam bekeerde Anne Dijk. Ook spreekt Tijs met Fawaz Jneid, voormalige imam van de As-Soennah moskee.

Gedurende twee uitputtende dagen en twee hele korte nachten vast Tijs met familie Rouidi mee. Hij leert meer over hun manier van geloven. Voordat Tijs echt verder de wereld van de Nederlandse islam verkent, gaat hij langs bij Anne Dijk, een Nederlandse vrouw die zich bekeerd heeft tot de islam. Zij vindt dat Tijs in zijn interviews met moslims vaak negatief en veroordelend te werk gaat. Ze probeert Tijs ervan te overtuigen een andere toon aan te slaan in zijn komende ontmoetingen.

Boksschool
Daarnaast bezoekt Tijs  een Haagse boksschool waar jonge moslims, tijdens de ramadan, midden in de nacht trainen. Hoe moeilijk is het voor hen om je tijdens de lange zomerdagen te houden aan de strenge vasten-regels. Wat is hun motivatie? En wat vinden zij dan van moslims die zich niet aan de ramadan houden?

Vaarwel
Vervolgens komt hij  in gesprek met een ex-moslim. Hij heeft niet alleen de ramadan vaarwel gezegd, maar zijn hele geloof. Hoe tolerant is de islam voor mensen die zich van hun godsdienst afkeren?

Salafistisch
Tijs ontmoet ook Fawaz Jneid, tot 2012 imam van de As-Soennah moskee in Den Haag. Fawaz wordt gerekend tot de salafistische stroming binnen de islam. Hoe kijkt Fawaz aan tegen anders- en niet-gelovigen. En wat zou er met deze ‘afvalligen’ gebeuren als Fawaz’ wens, invoering van de islamitische sharia-wetgeving in Nederland, een feit zou zijn?

Crowdsourcing
De achtergrond voor het maken van Tijs en de ramadan is het gegeven dat 8 op de 10 autochtone Nederlanders niet of nauwelijks contact heeft met moslims (onderzoek: EO, 2014). In dit programma gaat Tijs van den Brink met de vragen en opmerkingen van deze groep mensen op verkenningstocht door islamitisch Nederland. Hij doet dat door middel van een panel van 100 mensen. Tijdens het maken van het programma kijken zij mee. En ze doen mee. Ze leveren input voor de interviews, bepalen mee wie Tijs gaat ontmoeten. En reageren op de gesprekken die Tijs voert.

Tijs en de ramadan is op maandag 26 juni, 3 juli en 10 juli om 21:30 uur te zien op NPO 2.

Een kijklink is vanaf donderdag 22 juni beschikbaar via Cornelis Vlot