Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

2Doc: Tokyo Idols

Woensdag 19 juli 2017 om 22.40 uur, NPO 2

23 juni 2017 in het dossier Pers

In Japan wordt het openbare leven gedomineerd door IDOLS, meisjesbands die met hun uiterlijk en het specifieke geluid van hun popmuziek grote groepen mannen aan zich binden. Tokyo Idols volgt een ambitieuze zangeres en haar trouwe schare fans in hun zoektocht naar succes. Via hun persoonlijke verhalen onderzoekt regisseur Kyoko Miyake dit cultureel fenomeen, dat een cocktail lijkt van de Japanse obsessie met jeugdige vrouwelijke seksualiteit en het totale gebrek aan contact tussen mannen en vrouwen in een hypermoderne Japanse samenleving.

Idols zijn mede dankzij het internet in korte tijd een fenomeen geworden in Japan. Zangeres Rio begon haar zangcarrière in een meisjesband, maar inmiddels is ze 19 en timmert ze zelfstandig aan de weg met een website en schrijft ze ook haar eigen nummers. Ze wordt daarbij gevolgd door de Brothers, een groep volwassen mannen, sommige zelfs van middelbare leeftijd, die al hun vrije tijd besteden aan haar virtuele en haar echte leven. In het verleden werden deze fanclubs gezien als lozers, die in de marge van de samenleving verkeerden. Nu het fenomeen Idols langzaamaan zo belangrijk wordt in Japan, lijken ook de mannen die hun burgerlijke baantjes opgegeven om al hun geld, tijd en energie aan hun favoriete idool te investeren, mainstream te worden.

Regisseur Kyoko Miyake roept met haar provocerende kijk op de Japanse muziekindustrie, die zo’n sterke focus legt op traditionele schoonheidsidealen, kritische vragen op over de machtsstructuur tussen de seksen in de hypermoderne Japanse samenleving. Terwijl de meisjesidolen steeds jonger worden, signaleert Miyake een tendens waarbij onder het mom van internetberoemdheid en contact met fans ook in real life nieuwe omgangsvormen ontstaan.

Regie en scenario: Kyoko Myake, camera: Van Royko, montage: Anna Price, muziek: David Drury, productie: Mila Aung-Thwin en Daniel Cross, producenten: Felix Matschke en Bob Moore, eindredacteur IKONdocs: Margje de Koning.

TOKYO IDOLS (2017/90’) is een productie van Brakeless Ltd en EyeSteelFilm Classics Inc in coproductie met IKONdocs, BBC, WDR/ARTE, SUPERCHANNEL, SVT, NRK en  DR-dk.