Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

2Doc: No burqas behind bars & 2Doc: Prison Sisters

Dinsdag 11 juli 2017, 22.40 uur, 2Doc: No burqas behind bars

16 juni 2017 in het dossier Pers

Op dinsdag 11 en woensdag 12 juli 2017 om 22.40 uur, presenteert 2Doc een heel bijzonder tweeluik van de Emmy Award winnaars Nima Sarvestani en Maryam Ebrahimi.

Dinsdag 11 juli 2017, 2Doc: No burqas behind bars
In de Takhar-gevangenis in Afghanistan zitten vijfhonderd mannelijke gedetineerden tegenover zo'n veertig vrouwelijke hun straf uit. De vrouwen verblijven met hun kinderen in een aparte ruimte; opgesloten in een gevangenis binnen de gevangenis. In 2010 kregen de Iraans-Zweedse filmmakers Nima Sarvestani en Maryam Ebrahimi bij hoge uitzondering toestemming om binnen de vier metershoge muren een periode te mogen filmen. 
De vrouwen leven in een mini-maatschappij waarin ze zich vaak veiliger voelen dan buiten de gevangenis. Het leeuwendeel van hen werd tot een jarenlange gevangenisstraf veroordeeld omdat ze van huis vluchtten, weggelopen van echtgenoten die vreemdgingen of hen ernstig mishandelden.
Sarvestani volgt de lotgevallen van Sara en Najibeh. Sara en haar grote liefde zitten beiden opgesloten omdat zij weigerden een gedwongen huwelijk met andere partijen aan te gaan. Najibeh ontvlucht een huishouden vol geweld.
Op deze piepkleine oppervlakte proberen de vrouwen hun traumatische verleden te verwerken, een dagelijks bestaan op te bouwen en plannen te maken voor een hopelijk betere toekomst. Momenten vol hoop, angst en saamhorigheid, maar ook dagelijkse beslommeringen als wassen, kinderen opvoeden en incidentele ruzies onderling wisselen elkaar af. Wat deze moedige vrouwen verbindt is hun onderdrukte, kwetsbare staat in de maatschappij en de strijd die ze ermee aangaan.

De film Prison Sisters is in zekere zin het vervolg op No burqas behind bars. Het toont de zoektocht van hoofdpersoon Sara, die na haar vrijlating probeert in contact te komen met haar celgenoot Najibeh.

Woensdag 13 juli 2017, 2Doc: Prison Sisters
In Afghanistan zat Sara in een vrouwengevangenis omdat ze op zeventienjarige leeftijd er met haar vriendje vandoor was gegaan. Regisseurs Maryam Ebrahimi en Nima Sarvestani maakten haar en haar hartsvriendin Najibeh tot de hoofdpersonen van hun Emmy Award-winnende documentaire No Burqas Behind Bars.
Na haar vrijlating wordt Sara door het regisseursduo uitgenodigd voor de première van die documentaire in hun thuisland Zweden. Daar ziet ze voor het eerst hoe het leven buiten Afghanistan kan zijn. Sara vraagt asiel en lijkt, terwijl ze op antwoord wacht, gewend te raken aan een land waar vrijheid voor vrouwen normaal is. Echt vrij is ze echter nooit: ze voelt zich verbonden met Najibeh, en maakt zich zorgen over haar lot. Sara begint vanuit Zweden een zoekactie naar Najibeh en hoort al snel het tragische nieuws dat zij gestenigd is. Maar de verhalen rond Najibeh’s dood zijn met zoveel tegenstrijdigheden omgeven, dat Sara het niet kan geloven. Terwijl Sara en filmmaker Nima Sarvestani koortsachtig proberen te achterhalen wat er werkelijk met Najibeh gebeurd is, raken ze verstrikt in een net van halve waarheden, dat eens temeer laat zien hoe kwetsbaar een vrouw alleen in Afghanistan is. 

2DOC: No burqas behind bars
Regie: Nima Sarvestani & Maryam Ebrahimi; camera: Rozette Qaderi; geluid: Hamid Hamoun; montage: Jesper Osmund & Amar Thevarajah; scenario: Steven Seideberg; productie: Maryam Ebrhimi; muziek: Mostafa Soltani & Mehrdad Hoveida; einderedactie IKONdocs: Margje de Koning.

2DOC: Prison Sisters
Scenario en regie: Nima Sarvestani; montage: Jesper Osmund; productie: Maryam Ebrhimi; muziek: Stefan Levin; geluidsnabewerking: Torsten Rundqvist; uitvoerend producent: Axel Arnö; einderedactie IKONdocs: Margje de Koning.

NO BURQAS BEHIND BARS (2011/77’) en PRISON SISTERS (2016/90’) zijn geproduceerd door Nima Film (se) in coproductie met SVT, NRK, NHK, DR-TV, CHANNEL8 en IKONdocs.