Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

2Doc: De wereld van Puck

Maandag 3 juli, 20.25 uur NPO 2

2 juni 2017 in het dossier Pers

Regisseur Gert-Jan de Vries filmt ruim twintig jaar lang zijn gezin. Een gezin waar na een gezonde zoon met grote blijdschap wordt uitgekeken naar de komst van een broertje of zusje. Als dochter Puck na een normale bevalling wordt geboren, ontstaat er bij iedereen een unheimisch gevoel. Er is iets aan de hand met haar, maar wat? Pas na negen maanden stelt een geschrokken kinderarts de diagnose: Puck is zwaar gehandicapt. Vanaf de zwangerschap filmt Gert-Jan zijn vrouw en zijn zoons en dochter. Omdat Puck niet kan praten interviewt het gezin elkaar over de worstelingen en spanningen die de komst van Puck met zich meebrengt. Resultaat: een intieme documentaire die op rauwe wijze laat zien wat de impact is van een zwaar gehandicapt kind in een gezin in een tijd waarin de zorg onder een vergrootglas ligt. Dat is de wereld van Puck.

Draaikolk
Ondanks dat Diana en Gert-Jan elkaar hebben ontmoet op het werk in de gehandicaptenzorg is er geen handleiding voor het verzorgen van een meervoudig complex gehandicapt kind. Het stel komt in een draaikolk van onzekerheden terecht. Hoe moet dit verder? Wat betekent dit voor het jonge gezinsgeluk? Hun relatie? Wat voor invloed heeft dit op oudere en gezonde zoon Jop? Er is nog een kinderwens; wel of geen derde kind? Kinderen gaan op den duur de deur uit, hoe moet dat met Puck?

Vertrouwen
Diana kan redelijk goed omgaan met de nieuwe situatie. Gert-Jan heeft daar meer moeite mee. Dan volgt er een nieuwe achtbaan van emoties. Na elf jaar zelf thuis voor Puck te hebben gezorgd, realiseren Gert-Jan en Diana dat het veel te zwaar wordt. Na een periode van hulp aan huis ontstaat er een mogelijkheid om Puck uit huis te plaatsen. Voor Diana te vroeg. Een kind van anderhalf gaat toch ook niet op kamers? Kunnen we er wel op vertrouwen dat er goed voor haar wordt gezorgd met alle wisselingen in de zorg? Gert-Jan en Diana vinden het uit handen geven van hun gehandicapte dochter veel moeilijker dan het omgaan met haar handicap. Een situatie die zij opnieuw zullen moeten accepteren.