Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

'Wir schaffen das' en 'Yes, we can' verenigen zich op Duitse Kirchentag

Merkel en Obama in gesprek over democratie, zondag 28 mei om 13.05 uur op NPO 2

24 mei 2017 in het dossier Pers

De Brandenburger Tor in Berlijn vormt morgen het décor van een uniek debat tussen bondskanselier Angela Merkel en Barack Obama, voormalig president van de Verenigde Staten. In het kader van de Duitse Protestantse Kirchentag gaan de politici in gesprek over het thema ‘Being involved in democracy: taking on responsibility locally and globally’. Het debat is op zondag 28 mei te zien bij de EO op NPO 2.

De Deutscher Evangelischer Kirchentag is een ontmoetingsplaats voor ieder die maatschappelijk betrokken is. Er worden urgente debatten gevoerd over belangrijke maatschappelijke thema’s, geloofskwesties en levensvragen. Voor zowel Merkel als Obama geldt dat hun toewijding als politicus is verbonden met hun christelijk geloof. Tijdens het debat bespreken zij vragen als ‘Hoe kunnen we verandering vormgeven in plaats van angst creëren?’ en ‘Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we democratische consensus behouden in plaats van te vervallen in verschillende vormen van extremisme?’. Actuele kwesties, zeker met het oog op de komende verkiezingen in Duitsland.

‘Du siehst mich’
De 36ste editie van de Kirchentag vindt van 25 t/m 28 mei plaats in Berlijn en Wittenberg. Het tweejaarlijkse evenement staat in het teken van het thema ‘Du siehst mich’. Volgens de organisatie is ‘elkaar zien’ het begin van een relatie. Niet alleen met God, maar ook in het bestaan van mensen onderling. Het christendom verbindt mensen over de hele wereld met elkaar. “We vormen een global civil society netwerk van meer dan 2 biljoen christenen”, zegt bisschop Heinrich Bedford-Strohm.

500 jaar Reformatie
Bedford-Strohm nodigde Obama uit in het kader van de viering van 500 jaar Reformatie. “De komst van de voormalig leider van de VS benadrukt het internationale karakter van de Reformatie”, zegt de bisschop. Christina Aus der Au, voorzitter van de Kirchentag, vult aan: “De Verenigde Staten zijn sterk gevormd door de Reformatie en haar historische impact. Tegelijkertijd hebben de protestantse kerken en gemeenschappen in de VS zich op hun eigen manier ontwikkeld. Ik ben benieuwd naar wat Obama christenen in Europa wil meegeven.”