Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Teledoc: Hersenleed

Maandag 5 juni, 20.25 uur op NPO 2

22 mei 2017

Hersenleed, een Teledoc over twee hersenchirurgen en hun patiënten tijdens de behandeling van een hersenaandoening. Deze documentaire over de menselijke kant van het medische proces en de betekenis van hoop wordt uitgezonden in aanloop naar World Brain Tumor Day op donderdag 8 juni.

Hersenleed volgt de neurochirurgen Clemens Dirven en Arnaud Vincent van Erasmus MC in Rotterdam tijdens het behandelingsproces van drie patiënten met een hersentumor; zowel voor arts als patiënt een intensief proces waarbij naast leven ook de persoonlijkheid, het wezen van de patiënt op het spel staat. Met één sneetje in het brein kan iemands liefde voor poëzie, voor zijn hond, zijn vermogen tot nadenken, voelen en beminnen teniet worden gedaan.

De film registreert de dilemma’s, waar Clemens en Arnoud in hun praktijk mee worden geconfronteerd: het wel of niet kunnen accepteren van de grenzen van het mogelijke, de keuze om wel of niet te opereren, het inschatten van de risico’s van een operatie.

Daarbij is de communicatie met de patiënt van groot belang. Hoe geef je iemand eerlijk een slechte diagnose, zonder zijn hoop te ontnemen? Wat kan een patiënt emotioneel aan tijdens het behandelproces? Tijdens een wakkere operatie, waarbij de hersentumor wordt verwijderd terwijl de patiënt bij kennis is en in gesprek blijft met de arts, komt alles samen. De beschadiging van hersenfuncties kan met deze vorm van opereren beperkt worden, maar de operatie is voor de patiënt en daarmee ook voor de arts emotioneel zeer belastend. Een intense samenwerking is vereist.

Jan Louter regisseerde tal van documentaires over kunstenaars en schrijvers, maar ook over psychiatrie en sociale kwesties. Jans films werden aangekocht door televisiezenders in Europa, Australië en Amerika en werden vertoond op Nederlandse en Internationale filmfestivals. In 2001 won hij met A Sad Flower in the Sand, over de Amerikaanse schrijver John Fante, de ‘Special Jury Mention for Best Feature Documentary’op het AFI Film Festival in Los Angelos. In 2008 won hij dezelfde prijs met zijn documentaire The Last Days of Shismaref.

De Teledoc Hersenleed – een productie van Basalt Film, in coproductie met EO – kwam tot stand met steun van CoBO, Nederlands Filmfonds en NPO. Een Teledoc is een lange documentaire met een eigentijds Nederlands onderwerp dat op een prikkelende, toegankelijke en cinematografische manier wordt verteld en bestemd is voor een groot publiek.