Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

EO zendt Oscar-genomineerde documentaire Life, Animated uit

Maandag 12 juni, 20.25 uur NPO 2

30 mei 2017 in het dossier Pers

Als de schattige en energieke jongen Owen Suskind drie jaar oud is verliest hij plotseling zijn spraakvermogen en fijne motoriek. Er wordt autisme vastgesteld en specialisten voorspellen dat hij nooit meer kan praten. Er gaan bijna vier jaar voorbij en het enige wat Owen in die tijd bezighoudt zijn Disney-films. Op een dag doet zijn vader een handpop om van Iago, de slechte papegaai uit de film Aladdin. Hij vraagt door middel van de papegaai aan zijn zoon: “Hoe is het met jou?” En BAM! Ineens antwoord Owen met een dialoog uit diezelfde film.

De voor een Oscar genomineerde documentaire Life, Animated van regisseur Roger Ross Williams vertelt het opmerkelijke verhaal van hoe Owen via Disney animaties de wereld voor zichzelf begrijpelijk heeft gemaakt, zonder dat iemand het in de gaten had. Het levensverhaal van Owen, inmiddels begin twintig en van plan om binnen korte tijd grotendeels zelfstandig te gaan wonen, wordt met behulp van indrukwekkende beelden uit het familiearchief en een serie prachtige animaties gebaseerd op Owens eigen tekeningen uit zijn jeugd geïllustreerd.