Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

'De Punt' over treinkaping 40 jaar geleden

Zaterdag 20 mei, 22.43 uur, NPO 3

17 mei 2017 in het dossier Pers

Op 23 mei 1977 werd bij het Drentse De Punt een trein gekaapt door negen jonge Molukkers. De kaping hield miljoenen Nederlanders wekenlang in zijn greep. Op de vroege ochtend van 11 juni werd de kaping met geweld beëindigd. Hierbij kwamen zes kapers en twee passagiers om het leven. Omdat het begin van de kaping 40 jaar geleden is, herhaalt de Evangelische Omroep de dramafilm ‘De Punt’ uit 2009 gebaseerd op de gebeurtenissen van destijds.

In de film komen - dertig jaar na de Molukse treinkaping bij De Punt in Drenthe - vijf betrokkenen bij elkaar. Het uitgangspunt is Noor, de enige vrouwelijke kaper, die de kaping niet overleefde. De gasten gaan de confrontatie met elkaar én met hun gevoelens aan. De uitnodiging om mee te doen aan het programma maakt diep weggestopte emoties en herinneringen bij de betrokkenen los.
 

Onderzoek treinkaping

Onlangs was de treinkaping bij De Punt weer in het nieuws, vanwege een onderzoek naar de beëindiging van de treinkaping. Was het geweld dat de mariniers gebruikten om de gegijzelden te bevrijden, rechtmatig? Of was er sprake van een moedwillige executie? Het hoger beroep dat de Nederlandse Staat tegen dit onderzoek aantekende, werd drie weken geleden door de rechtbank in Den Haag afgewezen. Zij oordeelde dat nog onvoldoende duidelijk is wat er in de trein is gebeurd en besloot dat meer onderzoek nodig is om tot een vonnis te komen.

 

Productie

  • De Punt is een co-productie tussen EO en Staccato Films-Guapo Productions. Met o.a. Terence Schreurs, Gerson Oratmangoen, Martin Schwab, Anis de Jong, Sophie van Oers, Marie-Louise Stheins, Joost Bolt, Bart Klever en Kees Hulst.
  • Regie: Gouden Beer-winnaar Hanro Smitsman (Skin, Schemer, Vlucht HS13)
  • Scenario: Carel Donck en Sylvia Pessireron.
  • Deze productie kwam tot stand in het kader van Telefilm met steun van CoBO.
  • De originele uitzending was op 3 mei 2009. De film werd destijds door meer dan 800.000 kijkers bekeken.