Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

De grootste levensvragen op NPO 2

Serie: 'Waarom zijn we op aarde?', vanaf zondag 4 juni om 19:15 uur

3 mei 2017 in het dossier Pers

In de vierdelige serie ‘Waarom zijn we op aarde?’ onderzoeken de gelovige wetenschapper Ard Louis (Natuurkunde, Oxford) en de niet-gelovige filmmaker David Malone gezamenlijk de belangrijkste vragen die er zijn. Waarom zijn wij hier op aarde? Wat is de zin van ons bestaan? Ze ontmoeten voor de serie ‘s werelds slimste fysici, wiskundigen, filosofen, neurowetenschappers en biologen.

Ard Louis en David Malone gaan in gesprek met onder anderen antropologe en biologe Jane Goodall, bioloog Frans de Waal, wiskundige Roger Penrose en romanschrijver Ben Okri.  

Strijdende zekerheden
“We willen met ‘Waarom zijn we op aarde?’ geen kant en klare antwoorden geven, maar kijkers laten nadenken over hun vragen”, zegt Ard Louis.  “Veel mensen denken dat wetenschap antwoorden kan geven op de grote levensvragen. Wat David en mij verbindt is dat we dat onzin vinden.” David vult aan: “We koesteren allebei een gezond wantrouwen jegens mensen die zeker zijn en geven de voorkeur aan hen die kunnen leven met onzekerheid. In een wereld van strijdende zekerheden is het waardevol om nederig te kunnen zeggen: ‘Ik weet het niet zeker’.”

Probleem
David concludeert dat niet de gelovige wetenschapper Ard, maar hij zelf een probleem heeft. Hij gelooft wel dat het leven betekenis heeft, maar kan dat niet wetenschappelijk verklaren. “Als je gelooft dat God bestaat, is het geen enkel probleem aan te nemen dat het leven betekenis of doel heeft. Het wordt pas problematisch als je niet gelooft in God en wetenschappelijk reductionisme omarmt”, stelt David. “De zin van ons bestaan is namelijk niet af te leiden uit de moleculen waaruit we zijn opgebouwd. Het geheel lijkt meer dan de som der delen.” 

Afleveringen

'Waarom zijn wij op aarde?', op zondag 4, 11 en 25 juni en 2 juli om 19:15 uur op NPO 2.