Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

3-delige reeks: 'Tijs en de ramadan'

Vanaf maandag 26 juni om 21.25 uur op NPO 2

18 mei 2017 in het dossier Pers

EO-presentator Tijs van den Brink gaat de komende maand op een bijzondere manier in gesprek met Nederlandse moslims. In 'Tijs en de ramadan' wordt Tijs door een online-panel van 100 mensen aangestuurd als hij tijdens de ramadan in de wereld duikt van zijn islamitische landgenoten. Zo verblijft hij een aantal dagen bij een Nederlands moslimgezin om met hen mee te vasten en het Suikerfeest mee te maken. Via internet volgen de 100 Nederlanders Tijs daarbij op de voet en sturen hem met hun vragen, reacties en commentaar verder op pad.

Tijs van den Brink EO presentator (uitsnede: buste)

“Uit een onderzoek dat de EO in 2014 deed, komt naar voren dat 8 op de 10 autochtone Nederlanders nauwelijks tot geen contact heeft met moslims. Dat geldt eigenlijk ook voor mij”, zegt Tijs. “Buiten mijn werk ontmoet ik weinig moslims. Toch wonen er inmiddels een miljoen islamitische gelovigen in Nederland. Ik vind het daarom erg zinnig om het gesprek met hen echt aan te gaan. Zo leer je elkaar in ieder geval beter kennen en begrijpen. Hoog tijd dus om uit mijn eigen bubbel te stappen.”

Crowdsourcing
In zijn journalistieke ontdekkingstocht wordt Tijs aangestuurd door een online-panel van 100 Nederlanders die nauwelijks tot geen contact hebben met moslims. Tijdens het maken van dit tv-project kijken zij mee en geven ze aan welke vragen zij beantwoord willen zien. Op andere momenten bepalen ze mee wie Tijs gaat ontmoeten. Of reageren ze op gesprekken die Tijs heeft.
Tijs: “Internet en televisie vloeien hier echt samen. Het is een unieke vorm van crowdsourcing waarbij de inbreng van het online-panel direct invloed heeft op de inhoud van het programma. Dat maakt dit project extra spannend en interessant om te maken.”

Vragen
Met de islamitische familie als nieuwe, tijdelijke thuisbasis wordt Tijs van den Brink door het panel op pad gestuurd om in gesprek te gaan over vragen en kwesties die de panelleden bezighouden. Hoe denken moslims over niet- of andersgelovigen? Hoe kijken moslims aan tegen de Nederlandse samenleving en hun eigen positie daarin? En wat vinden zij van de angst voor extremistische uitingen binnen de islam?

Tijs en de ramadan is op maandag 26 juni, 3 juli en 10 juli om 21:25 te zien op NPO2.

Een kijklink is vanaf donderdag 22 juni beschikbaar via Cornelis Vlot, [email protected]