Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

2Doc: Burma Storybook

Dinsdag 30 mei 2017 om 22.55 uur, NPO 2

15 mei 2017 in het dossier Pers

De Birmese dichter en activist Maung Aung Pwint heeft een groot deel van z’n leven in de gevangenis doorgebracht. Nu Myanmar bevrijd is van vijftig jaar militaire dictatuur, overziet hij zijn leven en worstelt hij met pijnlijke herinneringen. Een poëtische, liefdevolle documentaire over een land dat zichzelf moet heruitvinden.

De democratie staat nog maar in de kinderschoenen in Myanmar (vroeger: Birma), een land dat sinds 2011 voorzichtig de wonden likt van een halve eeuw militaire dictatuur. In deze documentaire schetsen de Nederlandse Corinne van Egeraat en haar Tsjechische partner Petr Lom een portret van Myanmar aan de hand van poëzie, die in brede lagen van de bevolking wordt gelezen, voorgedragen en geschreven. Centraal staat de bekende dichter en activist Maung Aung Pwint, wiens werk ondanks de vele jaren in gevangenschap niets aan kracht en helderheid verloren heeft.

De dichter, op zijn oude dag getroffen door Parkinson, kijkt uit naar de hereniging met zijn zoon, die Birma twintig jaar geleden ontvluchtte en naar Finland emigreerde. Betoverend mooie landschappen, intieme familiescènes en bijzondere straattaferelen tonen een land in transitie. Over het verleden wordt liever gezwegen, maar Maung Aung Pwint laat zien dat dat niet eenvoudig is. “Het leven laat me vergeten wat ik graag zou onthouden, en laat me onthouden wat ik het liefste vergeet.”

NB: De uitzending in op 30 mei valt samen met de opening van het 48ePoetry International,  dat van 30 mei t/m 6 juni in Rotterdam wordt gehouden. Daar zal de film op 2 juni om 13:00 u te zien zijn in een zg. directors cut (Burma Storybook - directors cut).

Onder de titel BURMA STORYBOOK verschijnt er ook boek met poëzie en foto’s van hedendaagse dichters uit Myanmar. De foto’s zijn van fotografe Dana Lixenberg.