Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Daarom ben ik hier, een Joodse filmmaker en de kwestie Israël

Zondag 11, 18 en 25 juni 2017, 23.20 uur, NPO 2

26 april 2017

Documentairemaker Marcel Prins verhaalt in het drieluik ‘Daarom ben ik hier’ over het veranderende imago van Israël in Nederland. Anders dan bij andere landen gaat de beeldvorming over de Joodse staat vaak gepaard met veel emoties. In deze reeks toetst Prins de publieke opinie aan de hand van historische ontwikkelingen en interviews met direct betrokkenen.

Deze documentaire serie gaat over de worsteling van de publieke opinie met de Joodse staat. Er is geen land dat zulke uitgesproken meningen en heftige emoties oproept als Israël. Vergelijkbare standpunten over andere politieke brandhaarden die als taboe gelden, zijn in het geval van Israël veelal geoorloofd. Hierbij komt dat de ingewikkelde mengeling van kritiek en gevoelens van antisemitisme lastig zijn te scheiden. De mening over dit kleine stukje aarde lijkt steeds bepalender te zijn voor moreel gezag en geloofwaardigheid. Israël is in Nederland een geloofsartikel geworden.

In het drieluik spreken oud-Nederlanders – onder wie Ankie Rechess (journaliste), Martin Weyl (oud-directeur Israëlmuseum) en prof. Uri M. Kupferschmidt (Dept. of Middle Eastern History, University of Haifa) – zich tegen Marcel Prins uit over hun redenen om hun geboorteland of het land waar ze zijn opgegroeid te verruilen voor Israël en analyseren zij de relatie van Nederland met de Joodse Staat. Historicus dr. Remco Ensel, verbonden aan de Radboud Universiteit, plaatst de schommelingen in de publieke opinie in breder perspectief.

Aanleiding voor de programmering van dit drieluik is de herdenking van de Zesdaagse Oorlog van 1967, dit jaar 50 jaar geleden. De oorspronkelijke solidariteit die er toen in Nederland was, is in de publieke opinie steeds meer gekanteld naar kritiek en zelfs openlijke weerzin. Een belangrijke oorzaak hiervan is dat Joden naar aanleiding van het Israëlisch-Palestijns conflict in de beeldvorming geen bedreigde minderheid meer zijn, maar een krachtige ‘witte’ elite. De omslag (met name aan de linkerkant van het politieke spectrum) frappeert, omdat beide landen ondanks geregelde kritiek ook innige bondgenoten waren. 

Aflevering 1                De geboorte van een staat
Aflevering 2                Van Judea en Samaria naar West-Bank
Aflevering 3                Moreel ijkpunt Israël

Scenario en regie       Marcel Prins
Research                   Karin van Coeverden
Eindredactie              Alfred Edelstein