Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

2Doc: The War Show

Dinsdag 23 mei, 22.55 uur, NPO 2

25 april 2017

Door de ogen van Obaidah Zytoon, een jonge radiopresentatrice uit Damascus toont THE WAR SHOW ons de oorlog in Syrië van heel nabij. Vanaf het hoopvolle begin in het voorjaar van 2011 tot de totale ontsporing in de jaren die daarop volgen.

Als in maart 2011 de opstand uitbreekt draait Obaidah Zytoon verboden muziek op een plaatselijk radio station. Ook gaat zij de straat op, samen met haar vrienden: een dichter, een activist, een architectuurstudent en een tandarts. Dit is haar gekozen familie, die we leren kennen als speelse, vrije geesten, creatief en vol levenslust.

Obaidah begint optimistisch aan een reis door het land om de veranderingen in Syrië met haar camera te documenteren. Maar gaandeweg daalt ze zonder het te willen steeds verder af in de escalerende oorlog. Al snel veranderen de demonstraties in begrafenissen. Gehoorzaamheid of uithongering, dat is enige de tactiek van het regime van Assad. Met sommige van haar vrienden loopt het heel slecht af. “Er is een plek voor iedereen in ‘The War Show’, behalve voor de bevolking,” zegt Zytoon in de bedachtzame voice-over, waarmee zij de beelden van haar commentaar voorziet. Het Syrië dat ze kende, bestaat niet meer. Dit is haar persoonlijke, moedige registratie van de impact van de oorlog op gewone Syriërs.

Regie en scenario: Andreas Dalsgaard; regie en commentaar: Obaidah Zytoon; camera: Obaidah Zytoon, Amr Kheito, Hisham Issa, Dana Bakdounes, Lars Skree, Wasim -anoniem-, Tahani Burhan; geluidsontwerp: Olli Huhtanen; montage: Adam Nielsen productie: Miriam  Nørgaard en Alaa Hassan voor Fridthjof Film; eindredactie IKONdocs: Margje de Koning

THE WAR SHOW (100’/58’/2016) is een productie van Fridthjof Film, in coproductie met oa. Oktober Oy en IKONdocs.