Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

2Doc: Ik alleen in de klas

Woensdag 10 mei, 22.55 uur, NPO 2

12 april 2017 in het dossier Pers

'Ik alleen in de klas' laat zien welke impact subtiele en minder subtiele vormen van racisme hebben op het leven van jonge Nederlanders.

“Dit is een film die ik nooit wilde maken,” zegt regisseur Karin Junger aan het begin van haar film. Als witte moeder van drie zwarte kinderen dacht ze dat je kon opvoeden zonder dat kleur ertoe deed. Maar nu, 20 jaar later, dwingt de realiteit haar alsnog het fenomeen alledaags racisme en de uitsluiting waar die toe leidt, te onderzoeken. Dat doet ze door samen met haar kinderen en hun vrienden de confrontatie aan te gaan met het racisme dat zij in hun dagelijks leven ervaren. 


De twaalf jongeren komen bij elkaar op een landgoed in Frankrijk: de drie kinderen van regisseuse Karin Junger en hun vrienden. Ze zijn allemaal gekleurd en ze delen een gevoel van uitsluiting in de Nederlandse samenleving. Door samen de situaties, waarin die uitsluiting zich manifesteert, na te spelen of uit te beelden, worden pijnlijke gebeurtenissen herbeleefd en opnieuw vormgegeven. Wat is de impact van subtiele en minder subtiele vormen van racisme op het gevoel van welbevinden van deze jonge Nederlanders? En hoe beïnvloedt dat hun mogelijkheden zichzelf ten volle te ontwikkelen?Scenario en regie: Karin Junger, camera: Adri Schrover en Jurgen Lisse, geluid: Mark Wessner en Diego van Uden, montage: Maurice Bedeaux, Montageadvies: Danniel Danniel, muziek: Winston Bergwijn (Winnie) en Sabrina Starke, kleurcorrectie: Joel Sahuleka, audionabewerking: Ranko Paukovic, productieleiding: Bram Bax, productieassistentie: Mylene Esmeijer, uitvoerend producent: JeanMarc van Sambeek, producenten: Monique Busman en Michiel van Erp voor De Familie Film & TV, eindredactie IKONdocs: Margje de Koning.

IK ALLEEN IN DE KLAS (74’&63’/2017) is een productie van De Familie Film & TV in coproductie met IKONdocs. Deze film kwam tot stand met steun van Mediafonds, CoBO Fonds, St. Democratie en Media, Fonds 21, VSB Fonds en Filmfonds.