Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Wachten tot mijn leven begint

Mensjesrechten/Zapp Echt Gebeurd: Safia’s zomer, zondag 12 maart, 19:25 uur, NPO Zapp

7 maart 2017 in het dossier Pers

Safia wacht. Op een verblijfstatus, op een huis en vooral op de vrijheid om haar leven te mogen beginnen. In het asielzoekerscentrum waar ze nu woont heeft ze geen vriendinnen meer, die zijn verhuisd. Zonder hen duurt een zomer op het AZC eindeloos lang.

Safia zoekt afleiding door te tekenen en ze verheugt zich op een vakantiekamp, waar ook andere vluchtelingenkinderen zijn. Daar kan ze even haar zorgen vergeten. Ze weet nog goed hoe gevaarlijk het voor haar was in Libië en hoe het was om in een bootje te moeten vluchten. “De herinneringen wil ik het liefste vergeten.” Als Safia in de spiegel kijkt ziet ze een sterk meisje. Maar ze vraagt zich hardop af: “Wanneer mag mijn leven beginnen?”

Steeds maar weer afscheid

Kinderen die in een asielzoekerscentrum wonen hebben vrijwel altijd een traumatische verhuizing en reis achter de rug. Ook in Nederland mogen ze vaak niet op één plek blijven. “Ze moeten van school veranderen en steeds maar weer afscheid nemen van pas gevormde vriendenclubjes. Een ervaring die hen zal doen aarzelen contacten aan te gaan of vriendschappen te sluiten op een nieuwe locatie. Immers, voor je het weet moet je weer verhuizen. Kinderen worden daardoor kwetsbaar”, aldus Werkgroep Kind in AZC.

Mensjesrechten
Mensjesrechten wordt gemaakt door IKON docs bij de EO. In elke aflevering van Mensjesrechten staat één artikel van de Rechten van het Kind centraal. In Safia's zomer is dat artikel 31: “Ieder kind heeft recht op creatieve ontwikkeling.”
Regie van Safia’s zomer: Els van Driel. Voor meer informatie, zie mensjesrechten.nl of neem contact op met Kirsten Slagter ([email protected]).

Trailer