Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Het meisje met de witte huid

Mensjesrechten/Zapp Echt Gebeurd, zondag 19 maart, 19:25 uur, NPO Zapp

14 maart 2017 in het dossier Pers

Haar ouders, de buren en bijna iedereen in haar land heeft een zwarte huidskleur. Maar Anastazia uit Tanzania is wit. Ze heeft albinisme, waardoor haar huid, haren en ogen geen pigment bevatten.

In veel landen in Afrika geloven mensen dat albino’s magische krachten bezitten. Van botten worden amuletten gemaakt die voor veel geld worden verkocht. Daarom wordt er op kinderen zoals Anastazia gejaagd en worden ze zelfs vermoord.

Achter de hekken
Toen Anastazia zes jaar was, moest ze haar dorp ontvluchten. Het was te gevaarlijk om bij haar ouders te blijven wonen. Sindsdien verblijft ze, net als honderden andere albinokinderen, zonder ouders of familie in een opvanghuis. Achter de hekken is ze veilig maar het leven is er geen pretje. Haar ouders heeft Anastazia al jaren niet gezien. Maar ze heeft gehoord dat ze binnenkort eindelijk eens op bezoek zullen komen!

Mensjesrechten
In elke aflevering van Mensjesrechten staat één artikel van de Rechten van het Kind centraal. In Het meisje met de witte huid is dat artikel 6: “Ieder kind heeft het recht om te leven en de overheid moet zorgen voor een plek waar je veilig kunt opgroeien.”

Mensjesrechten wordt gemaakt door IKON docs bij de EO. Regie van deze aflevering: Annelies Kruk en Anneke de Lind van Wijngaarden. Voor meer informatie, zie mensjesrechten.nl of neem contact op met Kirsten Slagter ([email protected]).

Trailer