Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

2Doc: The Giant is Falling

Dinsdag 18 april 2017 om 22.55 uur, NPO 2

17 maart 2017 in het dossier Pers

Het ANC van president Jacob Zuma kreeg bij de lokale verkiezingen in 2016 zware klappen. De uitslag vormt de grootste verkiezingsnederlaag voor de partij sinds het in 1994 aan de macht kwam. Is dit electorale verlies alleen te wijten aan de discutabele leiding van Zuma? Of is er meer aan de hand?

Filmmaker Rehad Desai duikt in de recente geschiedenis van zijn land om deze historische gebeurtenis te verklaren en kijkt kritisch en met onverhulde verbazing terug op tientallen jaren onafgebroken ANC-politiek. Is er iets terechtgekomen van de droom die het volk ten tijde van Nelson Mandela koesterde: een voorbeeldland worden, zonder racisme en zonder armoede? Gedegen en waar mogelijk met humor onderzoekt Desai heden en verleden. Archiefbeelden, waaronder de gewelddadige Marikana-moorden in 2012, worden afgewisseld met interviews met politici, historici en journalisten. Na een intense en openhartige zoektocht trekt Desai zijn conclusies over de toekomst van het land en het ooit oppermachtige ANC.

Regie: Rehad Desai, co-regie: Jabulani Mzozo, camera: Nic Hofmeyr, montage: Henion Ha Arya Lalloo, Tamsyn Reynolds, Megan Gill, geluid: Joe Dlamini, President Kappa, geluidsontwerp: Vaughn Phillips, muziek: Philllip Miller, Jannous Aukema, productie: Anita Khanna, Zivia Deasai Keiper, Rehad Desai, Brian Tilley voor Uhuru Productions, eindredactie IKONdocs: Margje de Koning.The Giant is Falling (77’/58’/2016) is een productie van Uhuru Productions in coproductie met Al Jazeera, IKONdocs, ZDF/Arte en Deckert Distribution, met steun van NRK, DR, Bertha Foundation, Bread for the World en HIVOS Zuidelijk Afrika.