Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

2Doc: The Borneo Case

Woensdag 5 april 2017, 22.55 uur, NPO 2

10 maart 2017 in het dossier Pers

The Borneo Case verbindt de vernietiging van het regenwoud met de miljarden dollars die door corrupte politici via geheime bankrekeningen en vastgoed portefeuilles worden weggesluisd naar het westen. Jarenlang onderzoek van vier gedreven activisten naar het geweld en de corruptie rond de illegale houtkap op Borneo leidt uiteindelijk tot de ontmaskering van de eerste minister van de Maleise deelstaat Sarawak, die persoonlijk miljarden dollars verdiende aan die praktijk.

In 2000 maakte een Zweedse crew een film over de Zwitserse milieuactivist Bruno Manser; ze behoorden tot de laatste mensen die hem zagen voordat hij op 25 mei van dat jaar spoorloos verdween in de Maleise deelstaat Sarawak. We zien hem met een aapje op zijn schouder en een speer in zijn hand door het oerwoud sluipen. Samen met zijn beste vriend Mutang organiseerde hij met de plaatselijke bevolking bezettingen om de grootschalige houtkap tegen te houden. Jaren later blijkt Mutang na martelingen en gevangenisstraf naar Canada te zijn gevlucht. Hij volgt de ontwikkelingen in zijn geboortestreek op de voet via Radio Free Sarawak, een internet zender die vanuit London wordt bestierd door de Maleise dj, Peter John Laban, en een doortastende Britse journalist. Langzaam worden de filmmakers opnieuw de nog altijd urgente kwestie ingezogen – 90 procent van het oerwoud is inmiddels verwoest, ook de plek waar Mutang vroeger woonde. Na jarenlang graafwerk weten de activisten, met de hulp van een Zwitserse onderzoeker van de Bruno Manser Stichting, de eerste minister van Sarawak te ontmaskeren, die miljarden dollars aan de illegale houtkap verdiende en het geld wereldwijd op geheime rekeningen en in fondsen had geparkeerd.

The Borneo Case is geselecteerd voor Movies that Matter Festival van 24/3 -1/4 in Den Haag.

Regie en productie: Dylan Williams en Erik Pauser, camera: Erik Pauser, geluid: Frederick Wassermeyer, montage: Emil Engerdahl, Dylan Williams en Simon Barker, geluidsontwerp: Joakim Sundstrøm, muziek: Scott Shields, eindredactie IKONdocs: Margje de Koning.

The Borneo Case (78’/2016) is een productie van AMP Film, Boekamp & Kriegsheim GmbH, Truth Department Ltd, FFILM CYMRU, Sant&Usant en Red Rebel Films in coproductie met IKONdocs, SVT, ZDF/ARTE, DR, YLE, NRK en Britdoc Bertha Fund.