Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Schrijver Maarten 't Hart, minister Lilianne Ploumen en schrijfster Esther Gerritsen te gast in negende seizoen Adieu God?

Adieu God?, vanaf zondag 19 maart, 23.35 uur, NPO 2

28 februari 2017 in het dossier Pers

Op zondag 19 maart start een nieuw seizoen Adieu God? waarin Tijs van den Brink in gesprek gaat met bekende Nederlanders die christelijk werden opgevoed. Dit seizoen zijn onder andere Maarten ’t Hart, Lilianne Ploumen, Esther Gerritsen, Jeroen Pauw, Paul van Vliet en Aart Staartjes te gast in het vertrouwde EO-programma. Allemaal groeiden ze op met het christelijk geloof en met de kerk. Maar de meesten kozen ervoor de band met de kerk te verbreken. Waarom maakten zij deze keuze en namen ze daarmee ook afscheid van God en het geloof?

Open, maar ook heel persoonlijke gesprekken over God, de kerk en geloven, gewoon 'aan de keukentafel' bij BN'ers thuis, of in de kerk van hun jeugd; dat is de insteek van Adieu God?. Presentator Tijs van den Brink bespreekt met zijn gasten in Adieu God? wat hen is bijgebleven van hun christelijke opvoeding. Hoe heeft hun denken over God, geloof en zingeving zich sinds hun jeugd ontwikkeld?

Aflevering 1: Maarten ‘t Hart

In de eerste aflevering ontmoet Tijs misschien wel de meest beroemde ex-gelovige van Nederland: Maarten ’t Hart. Zijn bijbelkennis is ongeëvenaard, en hij zet deze in om de lezer steeds weer te overtuigen van de waan- en onzinnigheid van de verhalen die voor velen nog steeds heilig zijn. Maarten viel in zijn studententijd van zijn geloof en heeft altijd een zekere boosheid gehouden tegen het geloof dat hem gehinderd heeft in zijn ontwikkeling. In de kerk komt hij echter weer sinds hij in zijn huidige woonplaats Warmond regelmatig gevraagd wordt om orgel te spelen. In die kerk vertelt hij over hoe de ontmoeting met deze kerkgemeenschap zijn beeld van de kerk veranderd heeft.

Aflevering 2: Lilianne Ploumen
Minister Lilianne Ploumen heeft een zeldzaam groot respect voor haar ouders, en voor het katholieke geloof dat voor hen belangrijk was. Heel kerkelijk is ze nooit geweest, maar het katholieke geloof is wel een inspiratiebron gebleven. Desondanks botste ze ook herhaaldelijk met de leiding van de kerk, bijvoorbeeld toen ze in de kerk actie ging voeren tegen een pastoor die een homo de hostie weigerde. Lilianne Ploumen is te zien in de tweede aflevering van Adieu God?.
 
Aflevering 3: Esther Gerritsen

Schrijfster en columnist Esther Gerritsen schrijft momenteel een roman waarin het geloof een grote rol speelt. Het schrijven is voor haar een manier om te onderzoeken wat het geloof voor haarzelf zou kunnen betekenen. Ze nam al jong afstand van haar katholieke opvoeding. Toen haar broer jong stierf, was ze boos op iedereen die ook maar hintte op religieuze troost. In de loop der jaren ontwikkelde zich echter wel een fascinatie met het christendom. Ze is nu op een punt gekomen dat ze vindt dat ze aan zichzelf toe moet geven dat ze in God gelooft.

Andere gasten:

Aart Staartjes (9 april)

Annemiek Schrijver (16 april, Eerste Paasdag)

Tangarine (23 april)

Paul van Vliet (30 april)

Jeroen Pauw (7 mei)

Suzanne Bosman (14 mei)

Gast nog onbekend (21 mei)

Bekijk Adieu God? vanaf 19 maart, iedere zondagavond om 23.35 uur op NPO 2 of via npo.nl.