Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Matthäus aan de Maas gaat niet door

 

Dirigent Patrick van der Linden

Dirigent Patrick van der Linden

Patrick van der Linden studeerde koordirectie, orkestdirectie en theorie der muziek en behaalde zijn diploma’s met onderscheiding.

Patrick van der Linden is oprichter en artistiek leider van Ars Musica. Hij is chef-dirigent van het Ars Musica Orkest, Concertkoor en Kamerkoor. Het Ars Musica Kamerkoor maakte als professioneel ensemble onder zijn leiding naam met spannende programmeringen en het samenwerkingsconcept Master en Pupil waarin talentvolle amateurzangers gecoacht worden door professionals.

Het Ars Musica Orkest is een van de jongste professionele ensembles in het land.

Sinds november 2013 presenteert het Ars Musica Kamerkoor onder leiding van Van der Linden het prestigieuze meerjarenproject ‘Bach Aan Het Woord’. De live-uitvoering van Handels Messiah, verzorgd door het Kamerkoor en het Orkest, was op Kerstavond 2016 te zien op NPO 2.

Naast zijn werk binnen Ars Musica dirigeert Van der Linden een tweetal op hoog niveau presterende kamerkoren: Kamerkoor Canticum Amicorum en het Zeeuws Vocaal Ensemble (ZVE). In opdracht van het ZVE deed Patrick onderzoek naar het Requiem van Mozart; dit onderzoek leidde tot een heuse wereldprimeur met twee uitvoeringen van dit Requiem in september 2017. Ook is hij dirigent van Merwe’s Oratorium Vereniging. Onder zijn leiding heeft dit ensemble een enorme groei doorgemaakt. Per 1 januari 2019 is Van der Linden aangesteld als dirigent/artistiek leider van het Haags Toonkunstkoor.

Patrick van der Linden is werkzaam als docent op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij was van 2013-2018 docent op het Rotterdams Conservatorium en is een graag geziene coach bij directiecursussen. Daarnaast wordt zijn expertise met regelmaat ingezet bij kamermuziekensembles of orkesten. Patrick verzorgt concertinleidingen of dynamische educatieve lezingen over composities of andere muzikale onderwerpen.