Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Matthäus aan de Maas gaat niet door

 

De Bachbijbel van Johann Sebastian Bach

Bijbel geopend

De Bachbijbel is een heruitgave van de bijbel die de Duitse componist Johann Sebastian Bach (1685-1750) zelf gebruikte. Dingeman van Wijngaarden uit Franeker werkte jarenlang aan dit bijzondere project.

Wie een Bachbijbel bestelt, moet wel 4800 euro neertellen, en vanaf 1 januari volgend jaar 5500 euro. Deze hoge prijs komt door de manier waarop het is gemaakt. Uitgever Van Wijnen: “Het zijn facsimile’s. De 4500 pagina’s zijn gefotografeerd en op speciaal papier afgedrukt. Dat is een kostbaar en tijdrovend karwei.”

Bijbel met aantekeningen van Bach

Maar dat is niet het enige: de Bachbijbel bestaat niet uit één, maar drie boeken van bij elkaar 20 kilo. Dat komt omdat het een editie met uitleg is. “Deze bijbel lezen betekent dat je als lezer in de geestelijke wereld van Bach stapt”, zegt Van Wijnen, “Je leest de teksten die hij destijds las, en die je ook terugziet in zijn werken als de Matthäus Passion. Ook zie je aantekeningen die hij er zelf bij maakte. Zo zette hij 'NB' bij een tekst als hij die belangrijk vond. Maar het is inderdaad geen bijbel voor in je binnenzak.”

Bijbel Bach toevallig ontdekt

De bijbel van Bach werd in 1934 bij toeval ontdekt. Een Duitse lutherse predikant was in Amerika en logeerde bij zijn neef, waar de bijbel op tafel werd gelegd. Hij herkende direct de handtekening van Bach. De bijbel werd geschonken aan een Amerikaanse theologische bibliotheek.

Toen Van Wijnen dat ontdekte, ontstond het idee om een nieuwe uitgave te maken. “We waren er al vrij snel van doordrongen dat dit een schat aan kennis en gevoelens over de muziek van Bach zou opleveren.”

1000 exemplaren gedrukt

Van Wijnen zegt dat er maximaal 1000 exemplaren gedrukt worden. “We hebben er 500 laten maken, waarvan er tot nu toe 100 verkocht zijn.”

  • Van Wijnen was te gast bij EO Live op Radio 5. Luister het hier terug.

Beeld: Wikimedia en Uitgeverij van Wijnen