Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

5 tips voor een goede voorbereiding

10 april 2017

Hoe bereidt de kerk zich goed op Kerkproeverij voor?

Kerkproeverij staat of valt met een goede voorbereiding. Wat moet je als kerk doen om in het weekend van 9 en 10 september goed voor de dag te komen?

De volgende tips helpen je kerk op weg naar een geslaagde Kerkproeverij

  1.  Bezoek de Inspiratiedag met Michael Harvey op 21 april. Hij praat je bij hoe je een uitnodigende kerk kunt zijn. De beste tips ontvang je daar!
  2. Begin op tijd. Informeer de gemeenteleden of parochianen al vóór de zomer over jullie deelname aan Kerkproeverij. Betrek hen daarbij. Vraag hen vast wie zij in het weekend van 9 en 10 september kunnen uitnodigen.
  3. Bereid de Kerkproeverij-dienst goed voor. Bedenk welk programma je wilt bieden. Zorg voor een dag waar een ieder zich welkom voelt en maak er ook letterlijk een proeverij van. Bied na de mis of dienst iedereen koffie of thee aan; dit kan je ook al van te voren doen natuurlijk.
    Serveer geen saai koekje bij de koffie, maar vraag gemeenteleden of parochianen om bijvoorbeeld een taart of koek te bakken. Zo bied je ook echt een hapje en een drankje aan, om in de metafoor van het ‚proeven’ te blijven. Kleed het leuk aan: presentatie is net zo belangrijk. Met elkaar eten en drinken bindt samen en zorgt ook voor persoonlijk contact! Is het in jouw kerk niet de gewoonte om na de dienst koffie te schenken? Voer het dan niet geforceerd in, maar bedenk iets anders wat bezoekers een gastvrij gevoel geeft. 
  4. Stel op verschillende momenten in de gemeente ‘de cultuur van uitnodigen’ aan de orde. Doe dat niet alleen in de kerkenraad, maar doe dat ook tijdens een kerkdienst. Dat vergroot de betrokkenheid van de kerkleden en het helpt hen wellicht om daadwerkelijk iemand uit te nodigen.  
  5. Houd de website Kerkproeverij.nl in de gaten, daar verschijnen regelmatig suggesties om van kerkproeverij een succes te maken.