Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

God en seks

Geen gevoeliger combinatie dan God, kerk en seks. Jezus zei opvallend weinig over seks, maar de kerk heeft seks al vroeg tot gevaarlijk terrein verklaard. Nodig voor de voortplanting, maar besmet met verderfelijke lust. De reformatie brengt een voorzichtige verandering. Ernst Daniël Smid brengt in deze aflevering ‘vadertje Cats’ tot leven die heel anders over seks blijkt te denken dan kerkvader Augustinus. Zijn boeken over de vrouw en het huwelijksleven, verlucht met vele plaatjes, staan in veel gezinnen naast de statenbijbel op de schoorsteenmantel.

Als de prostitutie in de ogen van Johannes van der Steur te veel ruimte krijgt van de overheid, gaat hij midden in de nacht de hoerenlopers ervan proberen te overtuigen dat ze op de verkeerde weg zijn. Hij moet het regelmatig met een pak slaag of een pot met urine boven op zijn kop bekopen! Maar zijn Middernachtzending zorgt voor heel wat lege peeskamertjes.

Psychiater Kees Trimbos zorgt in de zestiger jaren van de vorige eeuw met zijn KRO-radiopraatjes in katholieke kringen voor verzachting van de kerkelijke seksuele moraal. Op de radio was niet eerder zo openhartig over seks gepraat als door hem. Bovendien waarschuwt hij voor kindermisbruik door priesters, meer dan vijftig jaar voordat naar buiten komt hoe groot dat probleem in zijn tijd was.

Renze Klamer bezoekt met de houdster van een christelijke erotiekshop een groothandel in seksspeeltjes.

God in de Lage Landen, zaterdag 20 september, 21.10 uur, NPO 2

Dankzij jou

Veel programma's die de EO maakt, zijn mogelijk dankzij leden. Wil jij ook meedoen? Velen gingen jou al voor.
Samen voor een christelijk geluid in de media! Kijk wat jij kan doen: