Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

God, Nederland en Oranje?

Deze laatste aflevering beslaat de naoorlogse jaren van ons koninkrijk. Koningin Juliana brengt veel beroering in de relatie tussen God, Nederland en Oranje. Via de Oude Loo-conferenties wil ze haar antroposofische ideeën verspreiden waar ze ook de premier voor probeert te interesseren. Maar die bedankt. Haar spirituele openheid veroorzaakt ook de Greet Hofmans-affaire, die de monarchie in gevaar brengt.

En met haar oecumenische instelling is ze de nog steeds verzuilde maatschappij net iets te ver vooruit, wat ook af en toe problemen oplevert. Pas onder Beatrix lijken God, Nederland en Oranje zich zakelijker te gaan verhouden. De Oranjes zien zich nog steeds als vorsten 'bij de gratie Gods', maar dat ze dat nog steeds zijn, is vooral bij de gratie van hun aanpassingsvermogen.

Dankzij jou

Veel programma's die de EO maakt, zijn mogelijk dankzij leden. Wil jij ook meedoen? Velen gingen jou al voor.
Samen voor een christelijk geluid in de media! Kijk wat jij kan doen: