Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Oranje aan de macht

Deze speciale serie van “God in de Lage Landen” n.a.v. 200 jaar Koninkrijk begint Ernst Daniël Smid in Scheveningen met de landing van de verbannen prins Willem Frederik.

Op zijn bekende kleurrijke manier schetst hij hoe graag de prins als koning Willem I alleenheerser wil zijn en zo ook aan het hoofd wil staan van dé kerk van Nederland, de Nederlandse Hervormde Kerk. In Ulrum zien we hoe ds. Hendrick de Cock zich hier fel tegen verzet, wat het begin van De Afscheiding en het einde van de eenheidskerk wordt. En als België ook bij het rijk van Willem hoort, krijgt Willem het aan de stok met de bisschop van Gent. Dat is het begin van de Belgische Opstand en een andere afscheiding – die van België. Een enorme domper voor Willem I. En ook zonder België moeten God, Nederland en Oranje nog erg aan elkaar wennen!

Dankzij jou

Veel programma's die de EO maakt, zijn mogelijk dankzij leden. Wil jij ook meedoen? Velen gingen jou al voor.
Samen voor een christelijk geluid in de media! Kijk wat jij kan doen: