Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

God in de toekomst (hh)

In deze aflevering is de toekomst van God in de lage landen is onzeker. De secularisatie en de leegloop van de gevestigde kerken lijken onomkeerbaar. Binnen de eigen gelederen van de kerk ontstaat twijfel aan de waarheidsgetrouwheid van de Bijbel en christelijke dogma’s.

Atheïstishe dominee
In 1950 gaat Harry Kuitert als dominee aan de slag in de Gereformeerde kerk in het Zeeuwse Scharendijke. Na de watersnoodramp in 1953 beginnen Kuiterts geloofsfundamenten te schudden. Kuitert wordt één van de voormannen die verkondigt dat God slechts een verzinsel is van mensen. De man die dit gedachtegoed onderstreept, is de ‘atheïstische dominee’ Klaas Hendrikse, toevalligerwijs ook uit Zeeland afkomstig. Hendrikse ontkent het bestaan van God, maar zegt wel in Hem te kunnen geloven.

Evangelist Osborn
Tegelijkertijd zorgt de opkomst van de pinksterbeweging voor een frisse wind, al wordt deze beweging ook door velen met argusogen bekeken. In 1958 organiseert de Amerikaanse evangelist T.L. Osborn een grote campagne op het Malieveld in Den Haag. Tienduizenden mensen komen avond aan avond naar hem luisteren. Osborn bidt in het openbaar voor genezing van zieken, iets wat heel ongewoon was. Osborn wordt vertaald door Johan Maasbach die de campagnes voortzet. Ook Peter en Else Vlug waren op het Malieveld aanwezig en stonden aan het begin van de Stichting Opwekking. We ontmoeten Peter en Else Vlug tijdens de jaarlijkse Opwekkingsconferentie in Biddinghuizen waar dit jaar zo’n 60.000 gelovigen aanwezig waren. Wat vinden deze mensen daar? De bewoners van de lage landen zoeken nog steeds naar zingeving, maar gaan daarvoor niet in eerste instantie naar een kerk.

Zinroute
In deze laatste aflevering volgen we de Zinroute waar de zoekende mens de gelegenheid krijgt om kennis te maken met allerlei vormen van spiritualiteit. Tot slot vertellen alle geïnterviewden uit deze serie wat hun visie is op de toekomst van God in de lage landen. Ook Ernst Daniël Smid trekt zijn conclusies.

Dankzij jou

Veel programma's die de EO maakt, zijn mogelijk dankzij leden. Wil jij ook meedoen? Velen gingen jou al voor.
Samen voor een christelijk geluid in de media! Kijk wat jij kan doen: