Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

God in het klooster (hh)

In de tweede aflevering van God in de Lage Landen vertelt presentator Ernst Daniël Smid over de invloed van kloosters op onze samenleving. In het begin van de twaalfde eeuw is het christendom de enige godsdienst van de lage landen. Overal schieten kloosters als paddenstoelen uit de grond. Deze kloosters worden centra van economie en werkgelegenheid.

Norbert van Gennep is een Limburger. Na een bizar voorval trekt Norbert zich in het jaar 1114 terug in een Benedictijns klooster. Maar uit onvrede besluit hij het klooster te verlaten en wordt hij zelf de stichter van een kloosterorde, de Norbertijnen. Met hun strakke leefritme van werken en bidden hebben de monniken ons land vorm gegeven. Zij hebben kanalen gegraven, dijken gebouwd, grond ontgonnen en bij gebrek aan schoon drinkwater zorgden zij voor het schuimend alternatief: bier.

Benedictijner regel
De kloosterlingen volgden de leefregel van hun oprichter. Zo schreef de abt Benedictus een regel voor zijn monniken, die tegenwoordig erg populair is bij managers. Oud CNV-voorzitter Doekle Terpstra heeft op een bijzondere plek en tijd om zich dagelijks te laten inspireren door de regel van Benedictus: de file, in zijn rijdende klooster, de auto.

In het hoge Noorden van Nederland gaan we met curator Ies de Boer op zoek naar de overblijfselen van het grootste, Middeleeuwse klooster van Noordwest Europa in het Groningse Aduard. Dit Norbetijner klooster bezat duizenden hectare land en dreef handel met heel Europa.

Nieuw klooster
Inmiddels sterven de kloosters letterlijk uit, maar in België inspecteert abt Manu van de Abdij van Westvleteren samen met architect Bob van Reeth de bouwwerkzaamheden bij een nieuw klooster, dat de komende vierhonderd jaar stevig overeind moet blijven staan.

Dankzij jou

Veel programma's die de EO maakt, zijn mogelijk dankzij leden. Wil jij ook meedoen? Velen gingen jou al voor.
Samen voor een christelijk geluid in de media! Kijk wat jij kan doen: