Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

God in de kerk (hh)

In de derde aflevering van God in de Lage Landen vertelt Ernst Daniël Smid hoe kerktorens het Nederlandse landschap domineren. Maar langzaam verandert het huis van God tot een statussymbool voor de stad.

Bisschop Jan Van Arkel vindt dat de Domtoren best wat hoger mag worden dan gepland. Geert Grote gaat in protest tegen dit dure project en schrijft het boekje Contra Turrim Traiectensem: Tegen de Toren van Utrecht. Hij vergelijkt de Dom met de Toren van Babel.

De kerk wordt een drukbezochte plaats waar mensen graag gezien willen worden. Rijken kopen kerkbanken en praalgraven. In de 16e eeuw zijn veel protestanten de pracht en praal zat. Na de Beeldenstorm worden de meeste katholieke kerken hergebruikt door protestanten. De focus komt te liggen op Bijbellezing en prediking.

Kerkklokken
Kerkklokken hadden een belangrijke functie. Als er iets te melden was, werden de klokken geluid. Rogier Schokker van het Utrecht Klokkenluiders Gilde legt uit wat klokgelui voor betekenis had en nog steeds heeft. De kerkklokken roepen de mensen nog wel op om naar de kerk te gaan, maar steeds minder mensen geven er gehoor aan. Tenminste niet op zondag.

In de Amsterdamse Kalverstraat, dé winkelstraat van Nederland, staat de Petrus en Pauluskerk, beter bekend als De Papegaai. Met 'een kwartiertje voor God' nodigt deze kerk de winkelende mensen uit om naar binnen te komen, en dat doen ze! Wat zoeken de bezoekers hier?

Nieuwe kerk
Ondanks de enorme terugloop in kerkgang wordt er in Oud-Beijerland een nieuwe kerk gebouwd, De Open Hof. Ontwerper Victor de Leeuw en Ina in 't Veld vertellen hoe ze deze kerk geschikt willen maken voor gelovigen en zoekenden van nu.

Dankzij jou

Veel programma's die de EO maakt, zijn mogelijk dankzij leden. Wil jij ook meedoen? Velen gingen jou al voor.
Samen voor een christelijk geluid in de media! Kijk wat jij kan doen: