Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

‘Hardlopen is als ademen voor mij, net als in de Bijbel lezen’

2 oktober 2017

Wilfred van Rijn (45) combineert twee banen met een druk gezinsleven: ‘Toch ben ik meer in balans dan ooit.’ Die balans uit zich vooral in een ontspannenheid die overal doorheen loopt. Hardlopen speelt daarin een grote rol, net zoals de Bijbel.

‘Misschien dat het aan mijn leeftijd ligt dat ik me nu zo goed voel. De jaren zijn voorbij dat ik nog erg op zoek was naar wie ik mag zijn en naar mijn plek in de maatschappij. Ik voel me nu een stuk meer ontspannen. Dat betekent niet dat ik geen stress ken. Integendeel, ik heb veel ballen hoog te houden. Hardlopen helpt mij dan weer te ontspannen, tot mezelf te komen, vooral als ik op het strand ben. Naast dat ik het heerlijk vind, houdt het me scherper. Het is echt een levensbehoefte geworden. Net zoals het lezen van de Bijbel trouwens.’

Quote: ‘Je moet ergens in investeren, wil je er de vruchten van plukken. Dat is met de Bijbel zo, maar ook met hardlopen.’


Tevoorschijn
‘De Bijbel gaat al lang met me mee. Maar hoe vaker ik erin lees, hoe mooier hij wordt. Ik heb me de afgelopen tijd verdiept in het verhaal van Zacheüs. Een man die door iedereen wordt verguisd, maar door Jezus juist tevoorschijn wordt geroepen, letterlijk achter het gebladerte vandaan. Dwars tegen iedereen in zegt Jezus tegen hem: “Ik moet bij jou zijn, in jouw huis.” Door de hele Bijbel heen is God bezig om ons als mens tevoorschijn te roepen – met onze mooie, maar ook met onze lelijke kanten. Dat begon al met Adam en Eva, toen ze zich voor God verstopten. Zo ervaar ik dat ook in mijn eigen leven. Steeds meer word ik de persoon die ik mag zijn, schitterend vind ik dat.’

Investeren
‘Al ben ik predikant, ik heb nog vaak genoeg dat ik iets lees en denk: dat zegt me niks. Maar als ik het bestudeer en er andere dingen over lees, dan opent de tekst zich steeds meer voor me. Als een soort schat die verborgen ligt. De Bijbel verdient die aandacht. Je moet ergens in investeren, wil je er de vruchten van plukken. Dat is met de Bijbel zo, maar ook met hardlopen. Als ik drie maanden niet heb hardgelopen en dan weer begin, dan ben ik de eerste keer helemaal kapot. Ik heb er pas echt wat aan als ik het met vaste regelmaat doe. Pas dan komt ook de Bijbel écht dichtbij, en ontdek je hoe hij op elk moment van je leven iets voor je kan betekenen. Hardlopen is als ademen voor me, maar in de Bijbel lezen ook: ik voel me beter als ik er regelmatig in lees, dan kleurt alles mooier.’

Wilfred van Rijn is getrouwd en heeft drie kinderen. Hij werkt twee dagen bij de Evangelische Omroep en drie dagen als predikant van een baptistengemeente in Teylingen.