Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Over Bijbel Dichtbij

Wat maakt Bijbel Dichtbij bijzonder?

Praktisch toepasbaar

Bijbel Dichtbij verbindt thema’s en teksten uit de tijd van de Bijbel met het leven nu. Zo kun je je laten raken door de Bijbel én er iets mee doen in je dagelijks leven.

Duidelijk

De Bijbel in Gewone Taal is de duidelijkste en begrijpelijkste bijbel van Nederland. Ook de achtergronden en toepassingsteksten in Bijbel Dichtbij zijn in gewone taal geschreven.

Betrouwbaar

Bijbel Dichtbij is vertaald uit de bronteksten. Het extra materiaal over de achtergrond van de Bijbel is ontwikkeld door wetenschappers van het Nederlands Bijbelgenootschap. Ervaren predikanten hebben de toepassingsteksten geschreven, onder begeleiding van de Evangelische Omroep.

Compleet

Bijbel Dichtbij is een volledige Bijbel met daarin extra materiaal. Je hoeft dus geen losse bijbelstudieboeken te gebruiken om met de Bijbel aan de slag te gaan.

Samenwerking NBG en EO

In 2014 heeft het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) de Bijbel in Gewone Taal uitgebracht, een vertaling van de Bijbel in eenvoudig Nederlands. Daarmee kan iedereen de tekst van de Bijbel lezen en begrijpen.

Toch hebben veel lezers behoefte aan extra materiaal: Wie hebben de verschillende bijbelboeken geschreven, en in welke situatie was dat? Hoe vind je een weg in al die regels en vreemd klinkende namen? En vooral: hoe pas je een tekst van tweeduizend jaar geleden toe op je leven nu?

Natuurlijk kun je dat allemaal opzoeken, je kunt dagboekjes lezen en een bijbelkring volgen… maar eigenlijk zou je al die informatie en inspiratie gewoon in je Bijbel willen hebben, meteen bij de tekst waar het over gaat. Het plan voor Bijbel Dichtbij was geboren.

Ook de Evangelische Omroep wil bijbelverhalen zo vertellen dat ze aansluiten bij de mensen van nu. Het idee om met het NBG samen te werken aan een bijbel waarin informatie en inspiratie samenkomen, werd dan ook enthousiast ontvangen.

Bijbelwetenschappers van het NBG zorgden voor informatie over de wereld en de tekst van de Bijbel: inleidingen op de bijbelboeken, uitleg bij moeilijke begrippen en informatie over de tijd waarin de teksten zijn ontstaan.

De EO stelde een team van theologen samen die met korte toepassingen op elke bladzijde de bijbelverhalen dichtbij brengen. Steeds weer vroegen ze zich daarbij af: Doen we recht aan de bijbeltekst? En nemen we de lezers serieus, op welke plek ze ook staan, in welke situatie ze ook zijn?

Het resultaat is Bijbel Dichtbij: een bijbel in eenvoudige taal, met extra materiaal dat je helpt om de teksten te begrijpen en toe te passen in je dagelijkse leven.