Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hoe kun je je hoogsensitieve kind het beste begeleiden in een rouwproces?

HSP-expert Janneke van Olphen geeft tips

Een dierbare verliezen komt altijd hard binnen en is moeilijk om te verwerken. Omdat hoogsensitieve kinderen intenser leven en beleven kan een rouwproces voor deze kinderen extra intensief en zwaar zijn. Hoe kun je als ouders je hoogsensitieve kind het beste begeleiden in een rouwproces?

Deel:

Kenmerken van een hoogsensitief kind in de rouw

Janneke van Olphen is HSP-expert en is zelf ook moeder van hoogsensitieve kinderen. Toen hun kat Toffee overleed hadden haar kinderen het moeilijk met het verlies van hun geliefde huisdier. Ze legt uit wat een hoogsensitief kind kenmerkt in een rouwproces: “Elk kind is verschillend, maar een hoogsensitief kind heeft een intensere beleving waarbij informatie en prikkels veel dieper binnenkomen en dieper worden verwerkt. Gevoelens van rouw hebben dus meer impact op je kind. Jouw kind voelt niet alleen zijn eigen emoties heel diepgaand, maar neemt ook jouw emoties over. Die dubbele intensiteit kan een kind flink overweldigen en tot overprikkeling leiden.”

Wees als ouder transparant over je gevoel en erken je eigen verdriet

Janneke vervolgt: “Wees als ouder transparant over je gevoel en erken je eigen verdriet. Je wilt natuurlijk voorkomen dat je kind het gevoel krijgt dat hij jou moet troosten, benoem daarom je verdriet en vertel wat jij zelf gaat doen om je beter te voelen.”

Hoe kun je je kind het beste begeleiden?

“Besef hoe jouw hoogsensitief kind informatie beleeft: dat ze informatie als het ware een tijd lang herkauwen”, zegt Janneke van Olphen

1.     Laat je kind weten dat jij er voor je kind bent door te zeggen: ‘Als je wilt praten mag je naar mama toe komen.’ Jouw aanwezigheid is heel steunend voor je kind.

2.     Is je kind geen prater? Werk dan met pictogrammen waarmee je kind kan aanwijzen hoe hij of zij zich voelt.

3.     Erken de emoties van je kind: ‘ja, dat is verdrietig, hè?’. Vraag vervolgens wat jouw kind nodig heeft: ‘wat helpt jou om je weer wat fijner te voelen?’

4.     Blijf kalm en aanwezig, dat sterkt jouw kind in deze periode van verlies.

5.     Een-op-een tijd: je kind kan meer behoefte hebben om je te knuffelen, laat dit ook toe.

6.     Mijn ultieme tip is: een dagelijks ritueel bedenken met je kind, zoals een kaarsje aansteken bij een foto en elke dag een mooie herinnering aan de overledene ophalen. (Er zijn natuurlijk veel rituelen te bedenken)

7.     Je hoeft ook niet boven op je kind te zitten, regelmatig, laten weten dat je er voor hem of haar bent is genoeg.

Wil jij de beste content over opvoeding in je mailbox?

Schrijf je nu in en ontvang elke twee weken de nieuwsbrief 'Opgroeien & Gezin'.

Voornaam
E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

Wat als je zelf niet lekker in je vel zit?

Janneke: “Tuurlijk komt het voor dat jij als ouder niet lekker in je vel zit, na een groot verlies. Probeer dan je gevoel te erkennen en dit ook aan te geven bij je kind: ‘Mama is nu een beetje verdrietig, dat hoort bij dit rouwproces. Ik ga straks even iets fijns doen dan voel ik mij beter’. Gebruik deze emoties om je kind te leren dat er makkelijkere en moeilijkere momenten in het leven zitten en dat je bij een moeilijk moment hersteltijd nodig hebt."

Nieuw: online training ‘Het hoogsensitieve kind’
Nieuw: online training ‘Het hoogsensitieve kind’

In deze unieke online training, samengesteld door Margreet Bronk, ontdek je alles over de invloed van hoogsensitiviteit op jouw (klein)kind en wat dit voor jullie beiden betekent. Bestel hem nu! Meer informatie over de training vind je hier.

Geschreven door

Amrutha Mol

--:--